Използването на растителни остатъци - преса за брикети от слама

В днешно време хората търсят алтернативи на неоправдано поскъпналото гориво. Някои се опитват да го заменят с помощта на вятърна енергия, слънчева енергия, водна енергия и др.

В миналото най-евтините и удобни суровини за получаване на енергия и отопление са били дървата и въглищата, които по-късно са изместени от петрола и природния газ. За разлика от екологичните горива, нефтът и природният газ са ограничени ресурси, по-скъпи и вредни за околната среда. Доскоро сламата се използваше за различни дейности в домакинствата, като изолация, отопление, храна за животни и дори направа на сламени тухли.

Тези методи за използване на слама обаче са остарели и вече не се прилагат. В момента производството на зърнени култури се увеличава, което налага подобряването на сектора, свързан с преработката на растителни остатъци. Освен това сламата представлява предизвикателство при обработката на почвата след прибиране на реколтата.

Според статистическите данни след жътва и преработка на ечемика се генерират над 1.5 тона отпадъци на тон готов продукт. При пшеницата това са около 2 тона отпадъци, а при царевицата са над 6 тона.

До момента този сектор не е развит. В резултат на това сламата изгнива в нивите и хиляди хектари земеделска земя с остатъци от слама след прибиране на реколтата се изгарят, причинявайки глобално замърсяване.

По отношение на енергията правилната обработка на сламата може да се докаже от факта, че 1 килограм слама от зърнени култури има калоричност от 3 kWh. Това означава, че от 3 килограма слама може да се получи същото количество енергия, както от един литър дизелово гориво или един кубичен метър природен газ.

Природните ресурси като сламата от зърнени култури, които лесно се получават чрез прибиране на реколтата или закупуване, са пет пъти по-евтини от разходите за потребление на енергия от дизелово гориво.

Изгарянето на бали слама обаче не е практично поради ниската ефективност (сламата има ниска плътност и относително високо съдържание на влага) и неудобството при работа с големи обеми бали слама.

Поради това брикетирането на слама е един от най-рационалните методи за оползотворяване на биоресурси, тъй като брикетите от слама са по-ефективни в производството на енергия от дървесните брикети.

От научна гледна точка сламата е характерна не само за изсушени стебла на житни растения, но и за стебла на зеленчуци, както и за лен, коноп и други растения без листа, съцветия и семена.

Брикетираната слама може да служи като универсално биогориво за отопление на къщи, оранжерии, ферми и промишлени съоръжения.

Брикетирането на слама позволява решаването на проблеми, свързани с:
- Консервиране и съхранение на суровините (независимо от сезона - брикетите могат да се съхраняват неограничено време при специални условия)
- Превоз на брикети
- Автоматизация на зареждането в пещта
- Храна за животни

Преработката и рециклирането на отпадъци, както и брикетирането на слама представляват обещаващ сектор както на вътрешния, така и на международния пазар. Доставката и комерсиализацията на готовия продукт (брикети) са много по-изгодни от продажбата на суровини.

Затова нашата компания предлага решения/технологии за брикетиране, включително механични преси за брикети от слама с бутало, задвижвано от маховик, гранулатор за пелети, преса за пелети, въздушна сушилня, комплекс за раздробяване на бали и сламопреса. Предлагаме и услуги като консултации, доставка, монтаж на оборудване за брикетиране и пелетиране, следгаранционно обслужване и автоматизация на линии за брикетиране на слама.

Нашата компания се намесва на европейския пазар с оферти, свързани с комерсиализацията на оборудване за производство на брикети и пелети, доставка, монтаж, сервиз, следгаранционна поддръжка и резервни части.

Нашият опит в продажбата на комплектни линии за пелетиране и оборудване за производство на брикети от биомаса започна през 2010 г., когато придобихме линия за производство на брикети от слама от производителя "Briquetting Technology". Тази линия има производствен капацитет от 2,500 тона брикети годишно, което ни прави производител на брикети от слама. По време на нашата дейност, ние станахме ексклузивен дилър на "Briquetting Technology" сериите PellTech и BriqTech в Европа. Реализирали сме успешно над 130 проекта, включително цялостни линии за брикетиране на биомаса, линии за брикетиране на слама и линии за пелетизиране на дървесина. Чети повече...