Използване на горски остатъци - преса за брикети от дървени стърготини

Зелените площи представляват основния източник на природни ресурси, а именно дървесината. Дървообработването и производството са силно развити отрасли на индустрията. В резултат на преработката на дървесина в дърводелството, дъскорезниците, фабриките за дървен материал, фабриките за мебели и подови настилки се генерира значително количество дървесен чипс и дървесни отпадъци. Повечето от дървесните отпадъци се съхраняват на открито.

Част от дървесния чипс се изгаря в котли в суров вид, но производството на брикети и пелети от дървесен чипс е много по-изгодно.

Производството на брикети от дървени стърготини предлага решения за:
- Справяне с глобалния проблем с вредните емисии в атмосферата
- Подобряване състоянието на горите
- Грижа за райони, в които фирмите работят в дървообработваща дейност
- Други

Кое е по-ефективно и рентабилно: производството на брикети или производството на пелети? Нека се опитаме да разгледаме всички аргументи за и против.

Машини за производство на брикети или пелети?
Дървесните пелети изискват по-скъпи и сложни машини. Освен това ремонтът и обновяването на машини за производство на пелети е скъп и сложен, като често изисква специализирано обслужване от производителя на оборудването.

За производството на брикети е необходима механична преса за брикети от дървени стърготини като BriqTech. Тези преси имат 30% по-ниска цена в сравнение с оборудването за производство на пелети, като същевременно осигуряват същата производителност.

По отношение на изискванията за суровини, производството на пелети обикновено изисква по-малък размер на частиците (по-фина гранулация) и изключва примеси. От друга страна, производството на брикети може да поеме суровини с по-големи размери без никакви проблеми.

По отношение на транспортиране и съхранение, пелетите са крехки и могат да се счупят или да се разпаднат при многократно боравене. За разлика от тях, брикетите запазват непокътнатата си форма и раздробяването им не влияе на горивната способност на продукта.

Цената на пелетите е много по-висока от тази на брикетите поради използването на по-скъпи машини и нуждата от квалифициран персонал.

Като продукт пелетите имат по-малък пазар в сравнение с брикетите. Това е така, защото пелетите се използват предимно в котли на пелети, докато брикетите могат да се използват в котли на твърдо гориво, индустриални котли и директно в камини, печки и други отоплителни уреди.

Придобиването на биогориво от производството на брикети и/или пелети генерира високи доходи и обещаващи перспективи за бъдещето.

Производство и използване на енергия от възобновяеми източници за собствени дейности, производство на гориво от биомаса (напр. производство на пелети и брикети) за търговски цели като неразделна част от проекти, финансирани от Европейския съюз. Вероятно румънското правителство ще обърне внимание, като предостави финансова подкрепа както на производителите, така и на потребителите на екологично гориво, за да намали зависимостта от природен газ, закупуван от Русия или други страни. В същото време околната среда ще бъде защитена чрез използването на възобновяемо и екологично гориво.

С помощта на производството на брикети можем да осигурим биоенергия както за частни домове, така и за агропромишлени предприятия.

Нашата компания се намесва на европейския пазар с оферти за комерсиализация на преси за брикети от дървени стърготини, машини за производство на брикети, линии за производство на пелети, доставка, монтаж, сервиз, автоматизация на цялостни линии за брикетиране и пелетиране, следгаранционна поддръжка и резервни части.

Нашият опит в продажбата на комплектни линии за пелетиране и оборудване за производство на брикети от биомаса започна през 2010 г., когато придобихме линия за производство на брикети от слама от производителя "Briquetting Technology". Тази линия има производствен капацитет от 2,500 тона брикети годишно, което ни прави производител на брикети от слама. По време на нашата дейност, ние станахме ексклузивен дилър на "Briquetting Technology" сериите PellTech и BriqTech в Европа. Реализирали сме успешно над 130 проекта, включително цялостни линии за брикетиране на биомаса, линии за брикетиране на слама и линии за пелетизиране на дървесина. Чети повече...